Kantar Nedir?

İnsanlık tarihinin başlangıcı ile insanlar ürettikleri fazla malı satmaya veya başka bir mal/ürün ile değiş tokuş yapmaya başlamışlardır. Bu alışverişin doğru yapılabilmesi, alıcı ve satıcının alışverişinde hemfikir olmaları için kantar terazisi icat edilmiştir.

Kelime olarak, ağırlık sıfırken yatay duran bir kaldıraç koluna dik olarak tutturulmuş bir ibrenin sapmasıyla kütleleri tartan araç şeklinde tanımlanmıştır.

Bazı Arap dilcileri kelimenin Arapça katr kökünden geldiğini, bazıları da Süryânîce veya Berberîce olduğunu ileri sürmektedir. Ancak aslı Latince centenarius (yüzlük) olan kelime Grekçe’ye kentenarion, oradan Süryânîce’ye kantîrâ ve Arapça’ya kıntâr (çoğulu kanâtîr) olarak geçmiştir. Milâttan sonra dördüncü yüzyılda yaşayan Epiphanius, Romalılar’ın icat ettiğini söylediği centenariusun değerini 100 libra = 1200 ons = 2400 stater = 4800 şekel = 28.800 gramma şeklinde verir. Bunun metrik karşılığı 31,7808 kilogramdır. Arapça’dan Türkçe’ye kantar, İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Portekizce’ye quintal ve quintale, İtalyanca’ya cantaro (cantar, cantare) şeklinde geçen kelimenin Türkçe versiyonu bütün Balkan dilleriyle Rusça ve Ukraynaca’ya aynen veya kandar, kandari biçiminde aktarılmıştır. Türkiye’de metrik sisteme geçme teşebbüsleri sırasında yaygın kullanımına rağmen kantar kelimesinin Fransızca versiyonu kental olarak ödünç alınmıştır. Türkçe’de bir çeşit tartı aletine de kantar denir. Kantarla tartım işlemini yapan kişiye ise kantarcı adı verilir.

Ağırlık ve Ölçülere ilişkin ilk sistemler eski Mısır ve Babil’de geliştirildi. Bunlar tarım ürünlerini tartmak, ekili arazileri ölçmek ve ticaret işlemlerini standartlaştırmak için gerekliydi. İ.Ö. 3500 dolaylarında teraziyi icat eden Mısırlıların standart tartı ağırlıkları, ayrıca cubit denen, yaklaşık 52 cm’ye eşit bir uzunluk ölçme birimleri vardı. Babil hükümdarı Hammurabi’nin İ.Ö. 1792-1750 arasındaki buyruklarını içeren “Hammurabi Yasaları” adlı belgede de, standart tartılardan, farklı ağırlık ve uzunluk birimlerinden söz edilmekteydi.

Eski Yunanlılar ve Romalılar dönemlerine gelindiğinde, teraziler, ölçekler ve cetveller günlük yaşamın birer parçası haline gelmişti. Günümüzün ağırlık ve ölçü sistemlerinden İngiliz birimleri (ayak,libre) 1300’lerde, dünyanın büyük bölümünde benimsenen metrik sistemin birimleriyse (metre, gram) 1790’larda oluşturuldu.    

Zamanla ticaret, dünya çapında daha da büyümüş ve tacirlerin başka ülkelerden mal alıp satmaya başlamasıyla, daha sonraki tarihlerde sanayileşme ile hızlı üretime geçilmiş ve daha büyük hacim ve ağırlıklarda ticaret gerçekleşmeye başlamıştır. Bu da ilkel kantar terazi sisteminin yerini daha modern kantarlara, dijital çağ ile birlikte daha doğru tartım yapan dijital kantarlar icat edilmiştir.  

Doğru ve hassas tartım yapabilmek, bunun yanında daha büyük hacim ve ağırlıklarda satış yapabiliyor olmak, daha başka tedbirleri de yanında getirmiştir. Ürünlerin nakliye işlemleri için yöneticiler bazı sınırlamalar getirmiştir. Toplumun düzeni, vergilendirmeyi daha etkili hale getirmek, haksız kazanç elde etmenin önüne geçebilmek için bu sınırlamalar kaçınılmazdır.

Modern çağda ticaret ve ulaşımın hızlanması ile daha büyük kantarlara ihtiyaç duyulmuştur.

ABS Elektronik Tartı Sistemleri olarak, tam elektronik ve en son teknoloji ile tır kantarı, kamyon kantarı, araç kantarı, taşıt kantarı, vagon kantarı üretimi gerçekleştirmekteyiz.